Сега е вашият момент да докажете желанието си за промяна. Това

...
Сега е вашият момент да докажете желанието си за промяна. Това
Коментари Харесай

Цветан Енчев към „Промяната“: Да помогнем на общините, кметовете са най-близо до хората

Сега е вашият миг да докажете желанието си за смяна. 

Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Цветан Енчев по време на дебатите по проектозакона на Движението за смяна на Закона за публичните поръчки, с който се поставя завършек на порочните „ин хаус“ процедури, поради които Европа насочи рецензии към България.

Движението за права и свободи предлага да бъдат отстранени „ ин хаус “ процедурите и така наречен рамкови контракти, които към този момент цяла година слушаме какъв брой са неприемливи за обществото, какви злоупотреби се крият зад тях и какво са създали някогашните ръководещи с тези два правни способа, сподели Енчев.

Тези двата способа станаха нарицателно за корупция, съобщи националният представител. И се обърна към депутатите от „Продължаваме промяната“: Мотото, с което дойдохте на власт и управлявате страната, е: Не на корупцията.“.

Сега е моментът да вземем вярното решение и да сложим един път вечно завършек на тези процедури, по този начин, както направихме със „ златните паспорти “, прикани Цветан Енчев. Инвестиционното поданство бе прекратено по план на Движение за права и свободи.

Паралелно Народното събрание прегледа на първо четене и втори законопроект за ремонти в Закона за публичните поръчки, импортиран от Настимир Ананиев и група народни представители. Той визира индексацията на договорите.

Наистина би трябвало да се работи в посока индексация. Не разбирам, за какво до ден сегашен не се вслушахте в многото молби на Националното съдружие на общините. Какво вършим за българските общини, попита Енчев.

На всички е ясно, че би трябвало да има индексация на договорите. Тези 15 %, които се оферират, съгласно нашата парламентарна група и съгласно обществото, са извънредно незадоволителни. От доста диалози с кметове, които организираме всекидневно стана ясно, че цените на дребната потребителска кошница, трагично са нарастнали и проблемите с патронажната грижа, най-много с топлия обяд стоят на дневен ред на всяка българска община, сподели депутатът от Движение за права и свободи.

И прикани: „Колеги, не приемайте българските общини като враждебни организации. Кметовете са най-близо до хората и за тях е извънредно значимо да знаят, че имат поддръжката на страната. По метода, по който управлявате сега, българските кметове не усещат тази грижа. Напротив, през януари им обещахте обезщетения за ток, само че досега не са получили нищо. Трябваше да вдигнем общата изравнителна дотация на общините.“.

Мнозинството в пленарната зала обаче не поддържа и двата законопроекта. За закона на Движение за права и свободи, който поставя завършек на „ин хаус“ процедурите гласоподаваха единствено народните представители от Движението.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР